#rörinteminkeps

KEPSAMBASSADÖR.png

Välkommen som kepsambassadör

VÄRDEGRUND
Rätt till anpassningar och att få vara den jag är.

Vi har valt att dela in ambassadörsmaterialet i tre delar:
1. FÖRSTÅ
För dig som behöver hjälpa andra att förstå anledningen till anpassningar både i bemötande, hjälpmedel och miljö.
Klicka här för att ta del av materialet.

2. HANTERA
Ett hur i situation som är kopplat till lågaffektivt bemötande.
Klicka här för att ta del av materialet.

3. UTVÄRDERA
Kartläggningsmodeller och material för att kunna förbättra framåt i tiden samt förstå varför det blev som det blev ur personens perspektiv och funktion/dagsform.
Klicka här för att ta del av materialet.

För att bli Kepsambassadör behöver du dela vår värdegrund och tagit del av ambassadörsmaterialet.

Genom kepsrörelsen vill vi samla personer med värdegrund som bygger på autonomistödjande pedagogik. Stöd att ge den enskilde personen makt över sitt eget liv. Här ryms exempelvis LAB, TP, CPS och MI. Vi vill visa att enkla anpassningar kan görs stor skillnad, vara en energibesparande åtgärd för personal och närstående, hjälpa dem att anpassa skola, vardag och livet. Vår ambition är att samla många kloka och kunniga människor om vill förändra och förbättra, och erbjuda gratis nedladdningsbart material och som är enkelt att använda på rorinteminkeps.se


Köp keps

Kepsen har flyttat ihop med Lågaffektiva bokhandeln. En perfekt matchning. Det går att köpa kepspå Lågaffektiva bokhandelns hemsida www.lagaffektivabokhandeln.se och på turné med Bo Hejlskov Elvén.


Agneta Björck gästar Lågaffektiva podden

Agneta Björck en av initiativtagarna bakom kampanjen #rörinteminkeps är med i senaste avsnittet av Lågaffektiva Podden. 

Du kan lyssna här: https://soundcloud.com/lagaffekt…/intervju-med-agneta-bjorck eller sök på Lågaffektiva podden på iTunes eller Acast!

Detta är intrycksallergi

SVT har skrivit om intrycksallergi, läs hela artikeln genom att klicka här.

svt-intrycksallergi.png

Beteendevetare: ”Kepsförbud är diskriminering”

Se hela inslaget från SVT Öst när Anna Sjölund en av initiativtagarna bakom kampanjen #rörinteminkeps pratar kring kepsen. Klicka här för att se artikeln och klippet.

svtklipp.png

Genom kampanjen #rörinteminkeps vill vi öka kunskapen om hur man kan anpassa skol- och vardagsmiljöer och enkelt koppla anpassningarna till verksamheternas systematiska kvalitetsarbete.
Kampanjen erbjuder bland annat checklistor för perceptions- och kommunikationsronder. Genom kampanjen vill vi nå ut till skolor och verksamheter där man ger målgruppen ett personnära stöd. Vi vill skapa första linjens tillgänglighet!


Hjälpande dokument, checklistor och undersökning:

Första linjens tillgänglighet i LLS-boende/ SoL-boende samt boendestöd vid autism och adhd.

Första linjens tillgänglighet för elever med autism och/eller adhd.

En undersökning om kepsen som tillgänglighetshjälpmedel.


#rörinteminkeps-bildstod.png

Skriv ut bildstöd för #rörinteminkeps



Gå med i Facebook grupperna genom att klicka på bilderna nedan, för att ta del av inlägg och uppdateringar kring tillgänglighet i skolan, LSS - boende/ SoL - boende samt boendestöd vid autism och adhd.
Klicka på bilden eller länken för att komma till respektive Facebook-grupp.

Vem är det frågan om och vad är problemet?
För personer med autism, adhd och andra närliggande funktionsnedsättningar är många miljöer funktionshindrande. Ett vanligt problem för målgruppen är intrycks- och informationsöverbelastning. Såväl lär- som vardagsmiljöer behöver anpassas för att bli tillgängliga och kunna kompensera för funktionsnedsättningarna.

Vad vet vi men var saknas info?
Idag vet vi mycket om de olika nedsatta funktionsförmågor som leder till funktionsnedsättning för målgruppen. Det finns många studier om till exempel nedsatt uppmärksamhetsförmåga och om annorlunda perception (det vill säga hur man tar emot och bearbetar sinnesintryck). Information och kunskap saknas ofta i både skolor och vardagsverksamheter. Utbildning om nedsatta funktionsförmågor ingår ännu inte i lärarutbildning eller socionomutbildning för att ta några exempel. De som möter målgruppen i personnära yrkesroller kan därför inte heller anpassa skol- eller vardagsmiljöerna.
Genom kampanjen #rörinteminkeps vill vi öka kunskapen om hur man kan anpassa skol- och vardagsmiljöer och enkelt koppla anpassningarna till verksamheternas systematiska kvalitetsarbete. Kampanjen erbjuder bland annat checklistor för perceptions- och kommunikationsronder. Genom kampanjen vill vi nå ut till skolor och verksamheter där man ger målgruppen ett personnära stöd. Vi vill skapa första linjens tillgänglighet!

rörinteminkeps.jpg

Kampanjen bedrivs av:


 
 

Sponsorer och tack till:

http://hejlskov.se/

http://hejlskov.se/

http://www.underbaraadhd.se/

http://www.underbaraadhd.se/

https://picturemylife.se/

https://picturemylife.se/

https://www.joannalundin.se/

https://www.joannalundin.se/

http://www.funktionshinderbanan.se/

http://www.funktionshinderbanan.se/

https://lagaffektivabokhandeln.se/

https://lagaffektivabokhandeln.se/

https://osterholmpsykologkonsult.se/

https://osterholmpsykologkonsult.se/

http://aspeflo.se/

http://aspeflo.se/